Ефективність інгібіторів корозії металів у водних середовищах різної мінералізації

Автор(и)

  • Юлія Вікторівна Носачова Київський політехнічний інститут, Ukraine
  • Ірина Миколаївна Макаренко Київський політехнічний інститут, Ukraine
  • Тетяна Олександрівна Шаблій Київський політехнічний інститут, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/2306-1626.2.2014.52139

Ключові слова:

корозія металі, , сольовий розчин, якість вод, інгібітор корозії

Анотація

Визначено вплив сольового складу розчину на швидкість корозії металів. Доведено, що збільшення солевмісту до 3 % стимулює корозійне розчинення міді й латуні, що обумовлено складністю утворення оксидної плівки на поверхні металу. Якщо для сталі Ст 3 і сталь 20 швидкість корозії в сольових розчинах зростає в 1,5-2,0 раза порівняно з швидкістю корозії у водопровідній воді, то для мідьмісних сплавів – майже на порядок. Встановлено, що інгібітори-пасиватори, які ефективно захищають метали від корозії в прісній воді, є стимуляторами корозії в розчинах із підвищеним солевмістом. Вивчено вплив сульфіту натрію на корозію металів в розчинах. Визначено, що корозійна активність сольових розчинів зменшується з підвищенням концентрації сульфіту натрію внаслідок зменшення вмісту кисню в воді.

Біографії авторів

Юлія Вікторівна Носачова, Київський політехнічний інститут

кандидат технічних наук, доцент кафедри екології та технології рослинних полімерів інженерно-хімічного факультета Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут»

Ірина Миколаївна Макаренко, Київський політехнічний інститут

кандидат технічних наук, старший науковий співробітник кафедри екології та технології рослинних полімерів Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут»

Тетяна Олександрівна Шаблій, Київський політехнічний інститут

доктор технічних наук, доцент, доцент кафедри екології та технології рослинних полімерів інженерно-хімічного факультета Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут»

##submission.downloads##

Як цитувати

Носачова, Ю. В., Макаренко, І. М., & Шаблій, Т. О. (2014). Ефективність інгібіторів корозії металів у водних середовищах різної мінералізації. Вісник НТУУ “КПІ імені Ігоря Сікорського”. Серія: Хімічна інженерія, екологія та ресурсозбереження, (2), 55–60. https://doi.org/10.20535/2306-1626.2.2014.52139

Номер

Розділ

ЕКОЛОГІЯ