Інвентаризація викидів забруднювальних речовин в атмосферу із газотурбінних установок газоперекачувальних агрегатів - Запорожець, Олександр Іванович; Карпенко, Сергій Володимирович; Пузік, Сергій Олексійович; Сагайдак, Богдан Васильович (Вісник НТУУ “КПІ імені Ігоря Сікорського”. Серія: Хімічна інженерія, екологія та ресурсозбереження, 2021)
Окреслено проблему методичного забезпечення інвентаризації викидів забруднювальних речовин із газотурбінних установок газоперекачувальних агрегатів. Проаналізовані літературні джерела із зазначеної проблеми, які свідчать про недостатнє їх висвітлення. Вивчені максимально разові і середньодобові граничнодопустимі концентрації забруднювальних речовин в атмосферному повітрі. За двома діючими методиками проведено обчислення масового і валового викидів діоксиду вуглецю та оксидів азоту за вихідними даними про витрати та склад використаного палива,співставленні результати розрахунків.. Розрахунковим методом визначено значення приземної концентрації викидів газоповітряної суміші із газотурбінної установки на відстань до місця де очікується її максимальна концентрація під час несприятливих метеорологічних умов. Для оцінювання ефективності використання розглянутих методик інвентаризації викидів забруднювальних речовин із газоперекачувальних установок в атмосферу розроблено схему взаємозв’язку об’єкту оцінювання ефективності з об’єктом, що обслуговується. Запропоновано, розроблення єдиної методики із зазначеної проблеми .