Аналіз впливу шару накипу на коефіціент теплопередачі у горизонтальному кожухотрубному теплообміннику - Казак, Ірина Олександрівна (Вісник НТУУ “КПІ імені Ігоря Сікорського”. Серія: Хімічна інженерія, екологія та ресурсозбереження, 2019)
У статті досліджено вплив товщини шару накипу у горизонтальному кожухотрубному теплообміннику на коефіцієнт теплопередачі від гарячої до холодної води. Розглядаються питання утворення шару накипу на поверхнях теплообмінного обладнання, види накипу та методи боротьби з накипом. За результатами розрахунків лінійних коефіцієнтів теплопередачі горизонтального кожухотрубного теплообмінника при протитечії гарячої води в трубках без шару накипу і з урахуванням змінної товщини накипу з часом проведений аналіз ефективності теплопередачі по довжині апарату.