МАТЕМАТИЧНИЙ ОПИС ТЕПЛОВОГО РЕЖИМУ ЕКСТРУДЕРА

Анатолій Іванович Жученко, Анатолій Іванович Кубрак, Андрій Олександрович Данькевич

Анотація


Проаналізовано основні елементи екструдера. Наведено систему диференційних рівнянь у частинних похідних у циліндричній системі координат з урахуванням розподілу температури вздовж екструдера для кожного з елементів, а також за радіусом корпуса та шнека. Модель дозволяє врахувати вплив кожного з нагрівників. Враховано динамічну зміну фазового складу полімеру впродовж екструдування.


Ключові слова


екструзія; екструдер; тепловий режим.

Повний текст:

PDF PDF

Посилання


Швецов Г. А. Технология переработки пластических масс / Г. А. Швецов, Д. У. Алимова, М. Д. Барыш-никова. – М. : Химия, 1988. – 521 с.

Extruder Melt Temperature Control With Fuzzy Logic / Chamil Abeykoon, Adrian L. Kelly, Peter J. Martin, Kang Li // Preprints of the 18th IFAC World Congress Milano (Italy), 2013. – P. 2250-2555.

Tsai C.-C. Fuzzy supervisorypredictive PID controlof a plastics extruder barrel / Ching-Chih Tsai, Chi-Huang Lu // J. of the Chinese Inst. of Eng. – 1998. – Vol. 21. – № 5. – P. 619-624.

Baskaran C. Modellingand Simulation of Hybrid Neuro Fuzzy Controller for Temperature Response Regulation of Plastic Extrusion Plant / C. Baskaran, М. Dharmendirakumar, А. Kayathri // Europ. J. of Sci. Res. – 2012. – Vol. 79. – No. 1. – P. 89-98.

Ravi S. Design of Intelligent Self-Tuning GA ANFIS Temperature Controller for Plastic Extrusion System / S. Ravi, M. Sudha, P. A. Balakrishnan // Modelling and Simulation in Engineering. – Hindawi Publ. Corp., 2011.

аль Рахим Т. М. А. Автоматизация многозонных экструдеров на основе адаптивных и нечётких пози-циональных систем управления : дис. ... канд. техн. наук / Аль Таамнех Мохаммед Абдель Рахим. – М., 2003. – 153 с.

Elkouss P. F. Physics based modelin gand control of reactiveextrusion : abstract of PhD diss. / Paul F. Elkouss. – University of Maryland, College Park, College Park, USA.

Haley T. A. On-line system identification and control design of an extrusion cooking process. Part I. System identification // T. A. Haley, S. J. Mulvaney // Foodcontrol. – 2000. – 11. – P. 103-120.

Завальнюк И. П. Управление високопроизводительной экструзией неоднородных материалов /

И. П. Завальнюк // Совр. техн. средства, комплексы и системы. – 2010. – № 1 (25). – С. 141– 147.

Wang Y.-T. Modelingand Controlfor a Thermal Barrelin Plastic Molding Processes / Yin-Tien Wang, Sung-Lin Wu // Tamkang J. of Sci. and Eng. – 2006. – Vol. 9. – No 2. – P. 129-140.

Кубрак А. І. Математична модель керування тепловим режимом процесу екструзії полімерних матеріа-лів / А. І. Кубрак, О. А. Жученко // Вісн. Нац. техн. ун-ту України «Київ. політехн. ін.-т», сер. «Хім. інже-нерія, екологія та ресурсозбереження». – 2010. – № 2. – С. 107-114.

Жученко О. А. Автоматизація процесів керування екструзією полімерних матеріалів в умовах змінних режимів функціонування : дис. ... канд. техн. наук / О. А. Жученко. – К., 2013. – 211 с.

Самойлов А. В. Расчет режимов экструзии и мощности нагревателей червячных прессов / А. В. Самой-лов // Хим. машиностр. : респ. межвед. науч.-техн. сб. – 1966. – Вып. 3. – С. 99-104.

Пищенко И. А. К вопросу определения коэффициента вязкости для неньютоновских жидкостей / И. А. Пищенко, О. М. Яхно // Хим. машиностр. : респ. межвед. науч.-техн. сб. – 1966. – Вып. 4. – С. 118-129.

Лукашова В. В. Екструзія пінополімерів / В. В. Лукашова, І. О. Мікульонок, Л. Б. Радченко. – К. : НТУУ «КПІ», 2011. – 176 с.

Лукач Ю. Е. Исследование теплоотдачи при вязкотекучем движении полимеров в прямолинейных кана-лах щелевидного сечения / Ю. Е. Лукач, В. Т. Миргородский // Хим. машиностр. : респ. межвед. науч.-техн. сб. – 1966. – Вып. 4. – С. 77-80.

Лукач Ю. Е. К вопросу об интенсивности теплообмена в загрузочной зоне червячных машин / Ю. Е. Лу-кач, В. Т. Миргородский // Хим. машиностр. : респ. межвед. науч.-техн. сб. – 1966. – Вып. 3. – С. 21-23.

Радченко Л. Б. Основи моделювання і конструювання черв’ячних екструдерів / Л. Б. Радченко, В. І. Сі-вецький. – К. : Політехніка, 2002. – 152 с.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.