Проектування пакувальних полімерних плівкових матеріалів із бар’єрними властивостями

Автор(и)

  • Олександр Євгенович Колосов НТУУ "КПІ", Україна
  • Дмитро Едуардович Сідоров НТУУ "КПІ", Україна
  • Сергій Віталійович Малецький НТУУ "КПІ", Україна

DOI:

https://doi.org/10.20535/2306-1626.1.2016.77467

Ключові слова:

проектування, паковання, полімер, плівка, сорбція, дифузія, проникність.

Анотація

Описано базові вимоги до полімерного плівкового пакувального матеріалу, призначеного для довготривалого зберігання харчових продуктів. Проаналізовано основні типи взаємодій упакованого продукту і паковання. Вказано, що простіше ізолювати внутрішній простір полімерного плівкового паковання від навколишнього середовища. При цьому з ізольованого простору паковання можна видалити повітря, зокрема, вакуумуванням, або замістити його інертним газом чи сумішшю. Зазначено, що проникність газів і газових сумішей крізь непористу полімерну плівку розглядають у рамках механізму «розчинення – дифузія». При цьому уявлення про проникність передбачає три стадії: розчинення проникної речовини на межі поділу; дифузія речовини в полімерній плівці в бік меншої її концентрації; десорбція проникної речовини на протилежній межі поділу.

Одержані результати можуть бути використані для проектування пакувальних плівкових матеріалів із бар’єрними властивостями.

Біографії авторів

Олександр Євгенович Колосов, НТУУ "КПІ"

доктор технічних наук, старший науковий співробітник, професор кафедри хімічного, полімерного та силікатного машинобудування Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут». 

Дмитро Едуардович Сідоров, НТУУ "КПІ"

кандидат технічних наук, доцент, заступник декана ІХФ.

Сергій Віталійович Малецький, НТУУ "КПІ"

магістрант кафедри хімічного, полімерного та силікатного машинобудування Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут». 

Посилання

Зелке С. Пластиковая упаковка / С. Зелке, Д. Кутлер, Р. Хернандес. – СПб : Профессия, 2011. – 560 с.

Хэнлон Дж. Упаковка и тара: проектирование, технологии, применение / Дж. Ф. Хэнлон, Р. Дж. Келси, Х. Е. Форсинио. – СПб : Профессия, – 2004. – 632 с/

Муравин Я. Г. Применение полимерных и комбинированных материалов для упаковывания пищевых продуктов / Я. Г.Муравин, М. Н.Толмачева, А. М. Додонов. – М. : Агропромиздат, 1985. – 205 с.

Стеле Р. Срок годности пищевых продуктов: расчет и испытание / Р. Стеле. – СПб : Профессия, 2006. – 480 c.

Производство изделий из полимерных материалов / В. К. Крыжановский, М. Л. Кербер, В. В. Бурлов,

А. Д. Паниматченко. – СПб : Профессия, 2004. – 464 с.

Полимерные пленочные материалы / под ред. В. Е. Гуля. – М. : Химия, 1976. – 248 с.

Голуб О. В. Упаковка и хранение пищевых продуктов / О. В. Голуб, С. Б. Васильева. – Кемерово : КТИПП, 2005. – 148 с.

Самойлов В. Я. Технология и оборудование упаковочных материалов / В. Я. Самойлов, В. В. Остапчук, И. М. Тараненко. – Х. : ХАИ, 2012. – 71 с.

Ефремов Н. Ф. Технология упаковочного производства / Н. Ф. Ефремов, М. Г. Колесниченко. – М. : МГУП, 2011. – 350 с.

Колосов О. Є. Технологія пакувального виробництва / О. Є. Колосов. – К. : Політехніка, 2015. – 247 с.

Колосов О. Є. Технологія зберігання харчової продукції: неупакованої та упакованої із застосуванням полімерних плівкових матеріалів / О. Є. Колосов. – К. : Політехніка, 2015. – 179 с.

##submission.downloads##

Як цитувати

Колосов, О. Є., Сідоров, Д. Е., & Малецький, С. В. (2016). Проектування пакувальних полімерних плівкових матеріалів із бар’єрними властивостями. Вісник НТУУ “КПІ імені Ігоря Сікорського”. Серія: Хімічна інженерія, екологія та ресурсозбереження, (1), 15–20. https://doi.org/10.20535/2306-1626.1.2016.77467

Номер

Розділ

ХІМІЧНА ІНЖЕНЕРІЯ