Технологічні особливості виготовлення високоякісного пакувального матеріалу з металізованим папером для харчової промисловості

Автор(и)

  • Віктор Григорович Плосконос Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна
  • Віта Василівна Галиш Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна

DOI:

https://doi.org/10.20535/2617-9741.1.2023.276448

Ключові слова:

папір, паковання, фольга, покриття, напилення, бар'єр

Анотація

Не існує універсального пакувального матеріалу, разом з тим, харчові продукти дуже чутливі до впливу зовнішніх факторів. Тому бар'єрні властивості упаковки на основі одного паперу за тривалих термінів зберігання стають недостатніми для забезпечення якості та  смакових властивостей харчових продуктів. Все це вимагає дослідити технологічні особливості та розробити комбінований пакувальний матеріал, в якому папір поєднується із полімерними матеріалами або на його поверхню наносять металізоване покриття.

Біографії авторів

Віктор Григорович Плосконос, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Кандидат технічних наук, доцент кафедри екології та технології рослинних полімерів Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Віта Василівна Галиш, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Кандидат хімічних наук, доцент кафедри екології та технології рослинних полімерів, інженерно-хімічного факультету Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», науковий співробітник лабораторії кінетики та механізмів хімічних перетворень на поверхні твердих тіл Інституту хімії поверхні ім. О.О. Чуйка НАНУ

Посилання

Прогресивні упаковки для харчових продуктів // Харчова промисловість: Огляди з інформаційного забезпечення загальносоюзних науково-технічних програм // АгроНДІІТЕІП. 2000. Сер.14. Вип.4. 21.

Технологія пакувального паперу / Під ред. Н.Є.Трухотенкової. - Лісова промисловість. -2004. 283с.

Терехова А., Козіна Л., Муравін Я., Малініна Н. Сучасні металізовані матеріали //Тара та упаковка, 1995, № 6. С.10-11

Робсман Г., Дифнов А., Алексєєва Т. Комбіновані матеріали на основі алюмінієвої фольги та полімерів // Тара та упаковка. 2001. № 4. С. 22-23.

Рибальченко В.В., Коптюх Л.А, Плосконос В.Г., Осика В.А Підвищення жиронепроникності пакувального паперу.// Упаковка. 2007, № 2, С. 23-26.

Плосконос В. Г., Гондовська А.С. Дослідження математичних описів з метою визначення закономірностей в процесі розроблення пакувальних матеріалів із заданими властивостями//Міжнародний науковий журнал "Інтернаука".2022, № 3 (132 ), С. 24 -29 .

Кручер Г.І. Пакувальні матеріали, алюмінієві у вакуумі //Тара та упаковка. 2001. №4. С.24-25.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-03-31

Як цитувати

Плосконос, В. Г., & Галиш, В. В. (2023). Технологічні особливості виготовлення високоякісного пакувального матеріалу з металізованим папером для харчової промисловості . Вісник НТУУ “КПІ імені Ігоря Сікорського”. Серія: Хімічна інженерія, екологія та ресурсозбереження, (1), 70–74. https://doi.org/10.20535/2617-9741.1.2023.276448

Номер

Розділ

ЕКОЛОГІЯ ТА РЕСУРСОЗБЕРЕЖЕННЯ