Екстракція жмиху томату «зеленим» розчинником та оцінка антиоксидантних властивостей

Автор(и)

  • Вікторія Іванівна Воробйова Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine
  • Маргарита Іванівна Скиба ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет», Ukraine
  • Інна Миколаївна Трус Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine
  • Георгій Степанович Васильєв Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/2617-9741.2.2021.235866

Ключові слова:

екстракція, антирадикальна активність, антиоксидантні властивості, хімічні технології, низькотемпературний евтектичний розчинник

Анотація

Проведено екстракцію органічних сполук з продукту переробки томату (Lycopersicon esculentum. Mill.) при використанні низькотемпературного евтектичного розчинника [холін-хлорид]/[DL-молочна кислота]. Методом високоефективної рідинної хроматографії (ВЕРХ) встановлено, що основними компонентами екстракту є р-кумарова та хлорогенова кислоти, кверцети та рутин. Визначено кількісно в екстракті наявність фенольних сполук і флаваноїдів за допомогою спектрофотометричного методу Встановлено антиоксиданту активність одержаного екстракту за допомогою методу з використанням етанольного розчину стійкого вільного радикалу ДФПГ (а) і катіон-радикала АБТС.

Біографії авторів

Вікторія Іванівна Воробйова, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Кандидат технічних наук, доцент кафедри фізичної хімії Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Маргарита Іванівна Скиба, ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет»

Кандидат технічних наук, доцент кафедри технологій неорганічних речовин і екології ДВНЗ «Український державний хіміко-технологічний університет»

Інна Миколаївна Трус, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Кандидат технічних наук, доцент кафедри екології та технології рослинних полімерів Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Георгій Степанович Васильєв, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Кандидат технічних наук, доцент кафедри технології електрохімічних виробництв національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-06-28

Як цитувати

Воробйова, В. І., Скиба, М. І., Трус, І. М., & Васильєв, Г. С. (2021). Екстракція жмиху томату «зеленим» розчинником та оцінка антиоксидантних властивостей. Вісник НТУУ “КПІ імені Ігоря Сікорського”. Серія: Хімічна інженерія, екологія та ресурсозбереження, (2), 59–65. https://doi.org/10.20535/2617-9741.2.2021.235866

Номер

Розділ

ЕКОЛОГІЯ ТА РЕСУРСОЗБЕРЕЖЕННЯ