Дослідження фізико-механічних властивостей композитних матеріалів отриманих з використанням адитивних технологій

Автор(и)

  • Владислав Володимирович Соловей
  • Віталій Олександрович Олексишен Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.20535/2617-9741.1.2021.228078

Анотація

Проаналізовано сучасний стан створення полімерних і композитних виробів на основі полімерної матриці і армувальних волокон із застосуванням адитивних технологій методом моделювання наплавленим осадженням (fused deposition modeling (FDM)) і результатів дослідження їхніх фізико-механічних властивостей. Встановлено, що до основних недоліків технології адитивного виробництва на базі методу FDM відносяться анізотропія властивостей готових виробів, що спричинює значно меншу міцність деталей в поперечному напрямку до напряму 3D-друку (напряму накладання стренгу), порівняно з повздовжнім, та переривчастість армувальних волокон у складі стренгів полімерного матеріалу, що призводить до зменшення міцності готових композитних виробів. Розроблено модернізації способу просторового друку та вузла екструдера для подолання відмічених недоліків 3D-друку полімерних і композитних виробів методом FDM.

Біографії авторів

Владислав Володимирович Соловей

Аспірант кафедри хімічного, полімерного та силікатного машинобудування Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Віталій Олександрович Олексишен, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

Асистент кафедри хімічного, полімерного та силікатного машинобудування Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-03-30

Як цитувати

Соловей, В. В., & Олексишен, В. О. (2021). Дослідження фізико-механічних властивостей композитних матеріалів отриманих з використанням адитивних технологій. Вісник НТУУ “КПІ імені Ігоря Сікорського”. Серія: Хімічна інженерія, екологія та ресурсозбереження, (1), 9–21. https://doi.org/10.20535/2617-9741.1.2021.228078

Номер

Розділ

ХІМІЧНА ІНЖЕНЕРІЯ